Je legt je domeinnaam vast in een specifiek register, dat je kunt herkennen aan het gedeelte achter de punt. .nl of .com bijvoorbeeld. Wil je een - oerhollandse - .nl-site? Dan moet je je domeinnaam registreren bij Goedkope-Domeinnaam.nl via de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN).
Goedkope-Domeinnaam.nl kan iedere domeinnaam maar één keer uitgeven, dus wie het eerst komt, die het eerst… juist. Via de website van Goedkope-Domeinnaam.nl kun je kijken of de door jou gewenste naam nog beschikbaar is.
Aan welke eisen moet een domeinnaam voldoen?
• In een domeinnaam mogen alleen letters, cijfers en een liggend streepje voorkomen;
• Het liggende streepje mag alleen tussen twee letters en/of cijfers staan;
• Een domeinnaam moet minimaal twee en mag maximaal 63 tekens bevatten;
• Een domeinnaam mag niet in strijd zijn met de openbare orde of de goede zeden.
Abonnement
Heb je eenmaal je domeinnaam geregistreerd, dan heb je ook je eigen unieke plek op internet veroverd. Daarna sluit je een registratieovereenkomst met Goedkope-Domeinnaam.nl en vraag je een abonnement aan voor een domeinnaam. Is de aanvraag toegewezen, dan ben je abonnementsgeld verschuldigd aan Goedkope-Domeinnaam.nl.
Het is verstandig om naast het registreren van een .nl domeinnaam ook andere extensies te registreren zoals bijv. .com of .eu. Zo voorkom je dat domeinkapers je naam in een andere extensie registreren. Soms is het ook slim ook een variant van een domeinnaam te registreren bijv. schilderdrunen.nl voor een schildersbedrijf
Verlengen
Je kunt je naam meteen in gebruik nemen, maar je kunt ook besluiten hem te registreren voor later gebruik. Misschien weet je nu al onder welke naam je wil gaan werken, maar moet je je plannen eerst nog verder uitvoeren voor je daadwerkelijk aan de slag kan. Na een periode van één a twee jaar moet je je domeinregistratie verlengen. Natuurlijk kun je ook beslissen je domeinnaam niet te verlengen of te verkopen.
Vanuit het buitenland registreren
Voor een .nl-domeinnaam hoef je niet persé in Nederland te wonen, je mag zelfs vanuit een hutje in Afrika je Nederlandse domeinnaam aanvragen bij Goedkope-Domeinnaam.nl. Wel moet je dan een adres in Nederland opgeven waar Goedkope-Domeinnaam.nl schriftelijke stukken naartoe kan sturen. Dit adres kun je trouwens ook laten regelen door bijvoorbeeld Goedkope-Domeinnaam.nl.
Domeinnaam met cijfers registreren
Sinds 2008 kun je ook een numerieke .nl-domeinnaam registreren. Dat is een domeinnaam met alleen cijfers, eventueel aangevuld met streepjes. Denk daarbij aan bijvoorbeeld je bedrijfstelefoonnummer. Zo voorkom je dat je een naam moet kiezen die ver weg ligt van de eigenlijke kant die je opwilde met je websitenaam.
Spanje of gewoon .com
Kies je voor iets anders dan een .nl-domeinnaam, dan gelden andere regels. Kies je voor een specifiek land (.de van Duitsland .uk van het Verenigd Koninkrijk of .es van Spanje), dan gelden daar per land specifieke regels voor. Sommige landen kennen helemaal geen eisen, anderen hebben wel een lijstje met voorwaarden. Kies je voor een achtervoegsel als .com, .net, .org of .biz, dan heb je geluk: deze kun je zonder formulieren of moeilijkheden registreren bij Goedkope-Domeinnaam.nl.